2023-06-08

Beijer Tech förvärvar Finn Lamex

Beijer Tech har idag, den 8 juni 2023, förvärvat majoriteten av aktierna i Finn Lamex Safety Glass Oy, en ledande tillverkare av komplexa laminerade vindrutor för kommersiella fordon, husbilar och industrimaskiner.

Finn Lamex konstruerar och tillverkar laminerade vindrutor till framför allt eftermarknaden för bussar. Bolaget har högt anseende tack vare sin höga kompetens, förmåga att skräddarsy komplexa vindrutor utefter kundernas krav och är kända för sina högkvalitativa produkter. Genom sitt starka erbjudande har Finn Lamex etablerat en betydande marknadsandel på den europeiska eftermarknaden. Finn Lamex ligger i Laitila, Finland, och omsätter cirka 14 miljoner euro per år med god lönsamhet. Bolaget har cirka 80 anställda.

Förvärvet är i linje med Beijer Almas modell för värdeskapande förvärv och Beijer Techs strategi att förvärva lönsamma bolag i attraktiva nischer med god tillväxtpotential och hög förädlingsgrad.

Beijer Techs Vd, Staffan Johansson, kommenterade transaktionen: ”Genom sin höga kvalitet och kundcentrerade strategi har Finn Lamex byggt upp en stark position inom sin marknadsnisch. Företaget har långvariga kundrelationer och är väl positionerat för att dra nytta av rådande marknadstrender. Sammantaget ligger Finn Lamex profil väl i linje med vår förvärvsstrategi. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med minoritetsägarna för att ta bolaget till nästa nivå.”

Finn Lamex Vd, Tero Toivanen, kommenterade också transaktionen: ”Jag är glad att välkomna Beijer Tech som ny långsiktig majoritetsägare i Finn Lamex. Bolaget har tagit betydande steg i sin utveckling under de senaste åren och vi ser nu fram emot att fortsätta vår resa. Jag vill också tacka våra tidigare majoritetsägare, Länsi-Suomen Pääomarahasto Oy och Kasvattajarahasto Ky som kontrolleras av Aboa Venture Management Oy, för ett bra samarbete sedan vi köpte bolaget tillsammans 2016.”

I transaktionen förvärvar Beijer Tech 72,1 procent av aktierna i Finn Lamex Safety Glass Oy med tillträde idag. De nuvarande minoritetsägarna kommer att kvarstå som operativa minoritetsägare efter transaktionen. Förvärvet bedöms ha en marginellt positiv inverkan på Beijer Almas resultat per aktie.

beijer-almas-dotterbolag-beijer-tech-forvarvar-finn-lamex.pdf 

To homepage