2022-12-16

Beijer Tech förvärvar Botek

Beijer Almas dotterbolag Beijer Tech förvärvar Botek

Beijer Tech har idag ingått ett avtal om att förvärva 100 procent av aktierna i Botek Systems AB, en ledande tillverkare av hård- och mjukvara för fordonsmonterade vågar och RFID-system till avfallsindustrin.

Botek utvecklar, tillverkar och säljer fordonsmonterade vågar med system för RFID-baserad tömningsregistrering och tillhörande programvaror för att planera, utföra samt rapportera insamlingstjänster inom avfallsindustrin. Produkterna är tekniskt komplexa och används i krävande miljöer vilket ställer höga kvalitetskrav. Bolaget har en hög teknisk kompetens och arbetar proaktivt med produktutveckling för att behålla sin ledande position. Botek, inklusive dotterbolag, har totalt 44 anställda i Ulricehamn, Stockholm, Smedjebacken samt Torsby och omsätter cirka 100 Mkr med god lönsamhet.

Förvärvet är i linje med Beijer Almas modell för värdeskapande förvärv och Beijer Techs strategi att förvärva lönsamma bolag i attraktiva nischer med god tillväxtpotential och hög förädlingsgrad.

”Avfallsindustrin är under ständig utveckling och är en viktig del i omställningen mot ett hållbart samhälle. Omställningen kräver alltmer data och vi är väldigt imponerade över den starka marknadsposition som Botek har byggt upp. Bolaget är välskött, nischat och ger oss ett nytt produktområde med exponering mot en växande marknad helt i linje med vår aktiva förvärvsstrategi. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med ledningen och de anställda för att ta bolaget till nästa nivå”, säger Staffan Johansson, Vd för Beijer Tech.

”Botek har sedan 2010 växt från cirka 30 Mkr till omkring 100 Mkr i omsättning idag och vi i ledningsgruppen, tillsammans med de anställda, ser nu fram emot att arbeta med Beijer Tech för att ta nästa steg i bolagets utveckling. Jag vill också passa på att tacka de tidigare ägarna Bo och Hans Stålhandske för det goda samarbetet som vi har haft under de år jag varit involverad i Botek.”, säger Anders Axelsson, Vd för Botek.

I transaktionen förvärvar Beijer Tech 100 procent av aktierna i Botek Systems AB med tillträde i början av det första kvartalet 2023. Förvärvet bedöms ha en marginellt positiv inverkan på Beijer Almas resultat per aktie.
 

För ytterligare information:

Vd och koncernchef Beijer Alma, Henrik Perbeck, 018-15 71 60

Beijer Almas dotterbolag Beijer Tech förvärvar Botek

Till startsidan